Avfallshierarkiet er en figur som illustrerer prioriteringene i norsk avfallspolitikk og EUs rammedirektiv for avfall.
Hierarkiet består av:
1. Avfallsreduksjon
Mål nummer en i avfallspolitikken er å redusere avfallsmengden. Dagens mål i avfallspolitikken er at veksten i avfallsmengdene skal være lavere enn den økonomiske veksten. ”Utvikling i generert mengde avfall skal være vesentlig lavere enn den økonomiske veksten.”
Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at hver og en av oss kastet 77 prosent mer avfall i 2009 enn i 1992. I 2009 kastet hver nordmann i gjennomsnitt 420 kg husholdningsavfall, det er 14 kg mindre enn i 2008. Dette er det første året siden 1992 vi ser en nedgang i avfallsmendgen fra år til år, men det er nesten 100 kg mer enn vi kastet i 2000.
- Produsentene kan gjøre mye ved å produsere på en mest mulig miljøeffektiv måte, produsere miljømerkede varer der det er mulig, med smart emballasje som er optimalisert. Det vil si at det ikke er for mye emballasje, men tilstrekkelig til at ikke varen går i stykker, og at transport og lagring av varene blir mest mulig effektiv. Det er også viktig at produktene designes med tanke på gjenvinning og at man unngå miljøfarlige stoffer som senere skaper problemer under gjenvinning og avfallsbehandling.
- Forbrukerne kan bidra ved å være bevisste forbrukere og begrense innkjøp av varer man ikke har behov for, samt å velge miljømerkede produkter og produkter med lang varighet som kan repareres.
- Næringslivet som innkjøpere kan også bidra til at man velger å selge produkter som er mer miljøvennlige.
- Politikernes ansvar er å vedta målene for avfallspolitikken og legge til rette for at forbrukere kan ta miljøvennlige valg.
2. Ombruk
Mål nummer to i avfallspolitikken er å bruke ting om igjen framfor å kaste.
- Forbrukere kan la være å kjøpe nye varer og i stedet kjøpe brukt via loppemarked, venner eller over internett. Forbrukere kan selge eller gi bort når man ikke har bruk for ting mer. Flere nettsider har en gibort-side. (For eksempel finn.no, loppemarked.info) Facebook har også flere grupper med samme formål. (For eksempel Oslo: gis bort, byttes, ønskes)
3. Materialgjenvinning
Mål nummer tre er at materialer som er brukt en gang brukes om igjen gjennom materialgjenvinning.
Målet i avfallspolitikken er at mer avfall skal gjenvinnes. Det tas sikte på at mengden avfall til gjenvinning skal være om lag 75 prosent i 2010 med en videre opptrapping til 80 prosent, basert på at mengden avfall til gjenvinning skal økes i tråd med hva som er et samfunnsøkonomisk og miljømessig fornuftig nivå.
- Forbrukerne kan kildesortere alt avfall hjemme, på skolen og på arbeidsplassen. Det er kildesorteringen som ligger til grunn for muligheten til å gjenvinne materialene.
- Pante flasker og drikkebokser
- Levere annet avfall til en gjenvinningsstasjon f eks ved flytting, rydding, oppussing
- Kompostere eget matavfall og eventuelt hageavfall
Les mer om gjenvinning og hva ting blir til her.
4. Energiutnyttelse
Vi kan brenne avfall og utnytte varmen som energi. Energiutnyttelse av restavfall erstatter bruk av elektrisitet, olje og gass til oppvarming og gjør at helse- og miljøskadelige stoffer tas ut av kretsløpet. For eksempel papiravfall som ikke er så godt sortert at det er rent nok for materialgjenvinning egner seg godt for energiutnyttelse fordi den har et høyt energiinnhold. Selv for avfall med lavt energiinnhold er energiutnyttelse en bedre utnyttelse enn deponering, fordi deponering vil medføre større utslipp av klimagasser.
5. Deponering
Vi vil legge minst mulig avfall på deponi (fylling). Fra 1. juli 2009 ble det forbud mot deponering av nedbrytbart avfall siden dette forurenser unødvendig mye. Ved å hindre at avfall blir deponert, vil forbudet bidra til økt gjenvinning av avfall. Avfall som ellers ville blitt deponert, vil gå til ulike alternative behandlingsformer, som materialgjenvinning, forbrenning med energiutnyttelse og biologisk behandling.
Del gjerne denne artikkelen
Denne artikkelen dekkes av følgende lisens: Creative Commons Navngivelse-Del på samme vilkår 3.0 Unported. Det betyr i korte trekk at du kan bruke denne teksten til hva du vil, så lenge du oppgir denne nettsiden som kilde, og deler den på samme vilkår.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar