fredag 28. august 2009

Grana i vårprakt!

Dette bildet tok jeg i våres på tur til Skapertjern. Våren er så fin, det er så utrolig mye fine knopper i flotte farger!



Gran – bartreslekt - planteslekt i furufamilien.
Picea abies.

Bartrær med flerårige nåler som sitter enkeltvis på kvistene. Hann- og hunnblomster på samme tre. Hannblomstene er gule, og det dannes store mengder pollen som flyr med vinden. Hunnblomstene er røde og sitter sammen i kongler som modnes i løpet av året.

Picea abies, er den eneste opprinnelig viltvoksende arten i Norge. Den har kjegleformet vekst med tett bar som dekker stammen helt ned til bakken når treet får stå fritt. Ingen andre trær i Norge blir så høye som granen. I Hurdal og Setskog er målt trær på ca. 40 meter. Tykkelsen er derimot ikke så stor som hos flere andre trearter. Stammer med større tverrmål enn 1 m er sjeldne.

Vanlig gran er meget formrik. Ytterformene er hengegran, slangegran, som har nesten ugrenete kvister, og søylegran, Picea abiesf.columnaris.

Granen er en av de siste treartene som innvandret til Norge etter istiden. Den er svært livskraftig og har utkonkurrert andre trearter, så den utgjør hovedmassen av skogen i Norge.
Gran er det viktigste skogstreet på Østlandet, mye av Sørlandet, i Trøndelag og i den sørlige delen av Nordland. På Vestlandet er gran viltvoksende bare i de innerste delene av fjordene. Den finnes plantet nord til Finnmark. I indre strøk av Troms og Finnmark finnes noen spredte forekomster av en underart av vanlig gran, sibirgran.

Navnet gran brukes også om noen andre slekter i furufamilien: edelgran, Abies, douglasgran, Pseudotsuga, og hemlokkgran, Tsuga.

Ingen kommentarer: