fredag 28. august 2009

Humle i full jobb!

Dette bildet er tatt i hagen i sommer, humlene jobber hele dagen, så lenge sola er oppe på kuletistlene(Echinops) jeg har her.

De er så opptatte at de tillater å bli klappet!





Humler, Bombus, årevingeslekt av sosiale bier i familien humler og bier.
De har robust, tykk, tett håret kropp, som oftest med hvite, gule eller røde bånd på bryst og bakkropp. Da fargetegningen til dels kan variere sterkt, er artsbestemmelsen meget vanskelig. Hunnene og arbeiderne har stikkebrodd, hannene ikke.

Humler er meget nyttige til pollinering av blomster på mange kulturvekster. Særlig har de stor betydning for frøsetningen hos rødkløver, fordi de fleste arter har så lang tunge at de kan nå ned gjennom blomstens kronrør, mens det bare er enkelte raser av honningbien som kan klare dette.

Sosial organisering, levevis

Samfunnet er enklere og mindre tallrikt på individer enn honningbiens. Reiret(bolet) bygges i eller over jorden, i en steinrøys, et gammelt musereir eller lignende og brukes bare ett år. De befruktede hunnene, dronninger, som er de eneste humlene som overvintrer, begynner om våren hver for seg å anlegge en ny koloni, idet de bygger et enkelt bol utfôret med tørt gress, mose, musehår eller lignende. Av voks som dronningen skiller ut, bygger hun en krukke som fylles med honning, og en plattform med voks og pollen hvor hun legger de første eggene. Larvekammeret lukkes igjen, men må utvides og forsynes med mer mat (pollen og honning) etter hvert som larvene vokser.

Alle de unge humlene som utvikles utover sommeren, er sterile hunner eller arbeidere som hjelper til med oppfostringen av de følgende generasjoner. De første arbeiderne er meget små. Utover ettersommeren utvikles også hanner og store kjønnsmodne hunner, dronninger. Etter paringen dør hanner og arbeidere, mens de befruktede hunnene overvintrer. Humlebol inneholder vanligvis 200–400 individer.
Utbredelse, systematikk

Humler hører hjemme i den tempererte sone. Av de ca. 200 kjente artene hører 26 til Norges fauna. Blant de alminnelige er hagehumle, steinhumle, jordhumle og åkerhumle.

Snyltehumler (Psithyrus) er en slekt av parasittære humler med ca. 45 arter, hvorav 7 er funnet i Norge. De lurer seg til å legge egg i bolene hos de ekte Bombus-artene.

Ingen kommentarer: